december 7, 2025

Omlós hókifli otthonra: így készül a hagyományos és a tejmentes változat

A hókifli az egyik legkedveltebb téli sütemény: omlós, illatos, hófehér porcukorba forgatva szinte elolvad a szádban. A jó hókifli titka az egyszerű, de minőségi alapanyag és a megfelelő arányok. Az alábbiakban bemutatjuk a hagyományos receptet, majd egy teljesen tejmentes változatot is, amely ugyanolyan finom és omlós, mint az eredeti.

Hagyományos hókifli recept

Hozzávalók

  • 35 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • Porcukor + vaníliás cukor keveréke a forgatáshoz

Elkészítés

  1. A puha vajat keverd össze a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  2. Add hozzá a lisztet, a sót és a darált diót, majd gyúrd össze tésztává.
  3. Fóliába csomagolva tedd hűtőbe 30–40 percre, hogy jól formázható legyen.
  4. A tésztából gyúrj vékony rudakat, majd formázz belőlük kifliket.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt süsd halvány színűre. (Nem kell megbarnulnia!)
  6. Még melegen forgasd a porcukros–vaníliás cukros keverékbe.

Ez a változat a klasszikus karácsonyi ízeket idézi, és remekül tárolható dobozban akár több hétig is.

Tejmentes hókifli – ugyanolyan omlós, mint a hagyományos

Akik tejérzékenyek, vegán életmódot követnek, vagy egyszerűen kerülik a tejtermékeket, ugyanolyan finom hókiflit készíthetnek néhány apró módosítással.

Hozzávalók (tejmentes verzió)

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg kókuszzsír vagy növényi margarin (pl. tejmentes, sütéshez ajánlott)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió vagy mandula
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • Porcukor + vaníliás cukor a forgatáshoz

Elkészítés

  1. A kókuszzsírt vagy margarint keverd habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  2. Dolgozd hozzá a lisztet, a sót és a diót vagy mandulát.
  3. Pihentesd a tésztát hűtőben legalább 20–30 percig.
  4. Formázz kisebb kifliket, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
  5. 180 fokon 10–12 perc alatt süsd készre.
  6. Még melegen forgasd a porcukros keverékbe.

A tejmentes változat íze nagyon közel áll a klasszikushoz, különösen mandulával készítve, amely természetes édességet és gazdag aromát ad a kifliknek.

Tippek a tökéletes hókiflihez

  • A vajat vagy növényi zsiradékot ne olvaszd fel — a puha, krémes állag a jó tészta alapja.
  • A kifliket ne süsd túl: akkor a legfinomabbak, ha csak éppen megszilárdulnak, de nem pirulnak meg.
  • A porcukros forgatást mindig melegen végezd, így jobban rátapad a „hó”.
  • Hűvös helyen, zárható fémdobozban hetekig megőrzi az omlósságát.

A hókifli igazi téli klasszikus, amely a család kedvence lehet, akár a hagyományos, akár a tejmentes változatot készíted el. Könnyű, gyors, mégis elegáns sütemény, amely a karácsonyi asztalon és egy egyszerű teázós délutánon is megállja a helyét.

Fotó: freepik