Omlós hókifli otthonra: így készül a hagyományos és a tejmentes változat
A hókifli az egyik legkedveltebb téli sütemény: omlós, illatos, hófehér porcukorba forgatva szinte elolvad a szádban. A jó hókifli titka az egyszerű, de minőségi alapanyag és a megfelelő arányok. Az alábbiakban bemutatjuk a hagyományos receptet, majd egy teljesen tejmentes változatot is, amely ugyanolyan finom és omlós, mint az eredeti.
Hagyományos hókifli recept
Hozzávalók
- 35 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- Porcukor + vaníliás cukor keveréke a forgatáshoz
Elkészítés
- A puha vajat keverd össze a porcukorral és a vaníliás cukorral.
- Add hozzá a lisztet, a sót és a darált diót, majd gyúrd össze tésztává.
- Fóliába csomagolva tedd hűtőbe 30–40 percre, hogy jól formázható legyen.
- A tésztából gyúrj vékony rudakat, majd formázz belőlük kifliket.
- 180 fokra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt süsd halvány színűre. (Nem kell megbarnulnia!)
- Még melegen forgasd a porcukros–vaníliás cukros keverékbe.
Ez a változat a klasszikus karácsonyi ízeket idézi, és remekül tárolható dobozban akár több hétig is.
Tejmentes hókifli – ugyanolyan omlós, mint a hagyományos
Akik tejérzékenyek, vegán életmódot követnek, vagy egyszerűen kerülik a tejtermékeket, ugyanolyan finom hókiflit készíthetnek néhány apró módosítással.
Hozzávalók (tejmentes verzió)
- 35 dkg liszt
- 20 dkg kókuszzsír vagy növényi margarin (pl. tejmentes, sütéshez ajánlott)
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió vagy mandula
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- Porcukor + vaníliás cukor a forgatáshoz
Elkészítés
- A kókuszzsírt vagy margarint keverd habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral.
- Dolgozd hozzá a lisztet, a sót és a diót vagy mandulát.
- Pihentesd a tésztát hűtőben legalább 20–30 percig.
- Formázz kisebb kifliket, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
- 180 fokon 10–12 perc alatt süsd készre.
- Még melegen forgasd a porcukros keverékbe.
A tejmentes változat íze nagyon közel áll a klasszikushoz, különösen mandulával készítve, amely természetes édességet és gazdag aromát ad a kifliknek.
Tippek a tökéletes hókiflihez
- A vajat vagy növényi zsiradékot ne olvaszd fel — a puha, krémes állag a jó tészta alapja.
- A kifliket ne süsd túl: akkor a legfinomabbak, ha csak éppen megszilárdulnak, de nem pirulnak meg.
- A porcukros forgatást mindig melegen végezd, így jobban rátapad a „hó”.
- Hűvös helyen, zárható fémdobozban hetekig megőrzi az omlósságát.
A hókifli igazi téli klasszikus, amely a család kedvence lehet, akár a hagyományos, akár a tejmentes változatot készíted el. Könnyű, gyors, mégis elegáns sütemény, amely a karácsonyi asztalon és egy egyszerű teázós délutánon is megállja a helyét.
Fotó: freepik